неділю, 24 липня 2016 р.

Каньон Цаннера

*Я пока не пояснюю сильно де це і що це. Всі кому прям зараз треба все поймуть.
** Тут пока не буде координат і фоток - навігатор поліз далі в гори, а флешка фотіка як завжди вередує (а mini-USB кабель я не брав). Тільки сухий текст і схема :)


 Отже тут буде інфа по нашому проходженню долини Цаннера. Тут можна нефігово влипнуть якщо неправильно підти :)

Пройдено 24 липня 2016 року з провідником, тому і на халяві :)


Для початку така високотехнологічна схема на тому що було :) (а була упаковка з під мазі)



Основна суть

основна суть в тому щоб іти по правильному берегу і перейти через драбинку каньон Цаннера. Бо якщо іти не по тому берегу то і шукать там марно.

що таке "драбинка"? Це драбинка, деревяна така :) Суть в тому що каньон Цаннера в одному місці наскільки вузький що його перекрило здоровезною кам'яною пробкою з травою все таке (тобто там якщо не бачить що під низом то і не понятно що під вами метрів на 40-50 нижче тече бетон.

Саму з драбинку зробили місцеві жителі для зручності. А то раніше обходили камінь збоку із "психологічним лазінням", як писали в гайдах по Соколу


В дорогу

"Пройдемо" знизу вверх тим кому навпаки самі догадаються (ті хто не зможе цього зробить все рівно там не виживуть :)

з с.Жабеші піднімаємось по лівому берегу (я думаю не треба нагадувать що берега орографічні?) по фактично дорозі до місточка (N43,050627° E42,892255°). По дорозі перепригуємо два пльових струмка.

Місточок кондовий, метра півтора шириною і по ньому гуляють корови на випас. Переходимо на правий берег.

Після місточка стежка плавно набирає вверх. Вона тут набита (тут ще гуляють корови) і з орієнтуванням не має бути проблем.

Стежка виводить на характерне кам'янисте місце з якого відкриваються афігенні види і яке стоїть на обриві. Тут варто зробить привальчик і подивиться вправо на річку - там буде невеличкий водоспадик і ворота першого каньона.



Від каменя досить очевидно тропа іде прямо і починає обходить зліва обриви. По суті все що далі потрібно буде робить в неочевидних випадках це іти по кромці тераси. Тут буде непоганий набір в тому числі по каменях (іноді похоже тут тече вода). На цьому відрізку стежка буде пропадать - включайте очі і голову і не забувайте дивиться на зарубки і турики (вони там іноді є, чуть нових понароблював).

він дуже радий набору висоти


Для того щоб спуститьться до драбинки (тобто на кам'яну пробку в каньоні) потрібно досить тонко попасти на полку між двома стіночками (див.схему)

десь зверху над стіночкою є верхня стара стежина. Але краще влучить на поличку


Для цього треба буде приспуститься.  Зверху має бути ще стара тропа, але краще на неї не попадать.

Після полки, вниз до кам'яної пробки над каньоном із драбинкою (N43,057380° E42,914046°).
Перша (і більша) частина шляху пройдена!
Відрізок після "смотрової кам'янистої площадки" і до входа на полку між стіночками мабуть самий складний для орієнтування.
Якщо раптом драбинки не буде, то доведеться проходить зправа (я б без страховки туди не поліз :)

Ітак продовжимо. Залазимо по драбинці наверх. Далі починаємо йти по долині вверх вже по лівому берегу. Висоту не набираєм - обходимо зброси по кромці,
В першому боковому струмку треба знайти стежку: її здалеку не видно через кущі, але після струмка вона вже дуже помітна. Далі стежка досить помітна. На всяк випадок на деревах можуть зустрічаться зарубки, а на сипухах турики.

Стежка через декількасот метрів спускається до річки і виходить на відкритий кам'янистий берег Цаннера. По ньому доходите до злиття з Нагебом.


Брод Нагеба.

В місці злиття потрібно перебродить Нагеб.

Там може бути такий місточок:

Фото із звіту М.Голубєва. 2012р.

Але може й не бути (як у нас), тому приготуйтеся до того що його змило.
 
Якщо ви класно пригаєде, а води (ще) не багато то може получиться перепригнуть. Ми з такими рюками не пригаємо того натягнули навісну з дерева на лівому березі Нагеба на камінь в березі на стрілці річок.

Навіть по нашій воді можна було забродить (хоча потік сильний), але це якщо вам завтра не на льодовик (якщо вниз то може проканать). Якщо холодно або рано, думаю бродиться не важко.

Основні закономірності:

  • Не спускаться до річки! Навіть коли ви  її переходите, ви робите це високо над річкою :) 
  • Стежка приблизно тримається кромки скиду в каньон - шукайте її там.
  • Турики і зарубки є. Не часто, але є.
  • Попадання на полку між стіночками не шибко тривільне, але це потрібно зробить щоб нормально вийти.

Тривалість

Час підйому (с.Жабежі - стрілка річок Цаннер-Нагеб) : десь 4.5-5*** годин (8-13), з переправою і переправою якихось гавриків
Час спуску (назад в село): приблизно 2 години, може менше. Але це 2 людьми без вантажу.

*** все "на око" :)


Верхній каньон.

Далі ще є верхній каньон уже в безлісій зоні, але він більш очевидніший: ніби як ідеться по лівому (орографічно звичайно).

Я там не був, тому нічого писать не буду. Дам тільки лінки на описи в звітах Голубєва 2012 і 2013р

Немає коментарів:

Дописати коментар