середу, 31 липня 2013 р.

Як я патчив GPS Garmin gpsmap 62s

Disclaimer: це просто розповідь про власний досвід, якщо вдруг хто угробить свій навігатор - я не винен :)  
І ПЕРЕВІРЯЙТЕ ЗАРЯД ЕЛЕМЕНТІВ ЖИВЛЕННЯ перед оновленням!



 Останні пару днів бився з обновленням прошивки товаришу на Garmin gpsmap 62s
Обновка прошивки задумувалась для того щоб пропатчить прибор під нормальне читання JNX (read it if you want use JNX!!!).

Мало бути так ...

Сама обновка  прошивки Garmin проста як ситцеві труси: треба підсунуть в директорію /Garmin/ на пристрої файл з прошивкою і назвать його GUPDATE.GCD (тут реєстр абсолютно пофігу). При наступному завантаженні навігатор обновиться.
Оригінальні (офіційні) прошивки можна найти тут. (тут просто прямі лінки на Гарміновський сервер)




Патчені версії можна найти на тому ж сайті.

Більш "правильний" і потужніший способ це поставить офіційну утиліту від Garmin Web Updater. Далі запускаєте цю програму, вона перевіряє чи є обновлення і качає той же самий файл прошивки що і ми могли скачать самі, але попутно можна обновиться всякі плюшки аля часові пояси і т.д. Скачану Web Updater'ом версію можна пропатчить до перезавантажання патчем whiter'a для включення нормального JNX.

Більш розжовано про прошивку (і JNX), аля HOWTO можна подивиться тут.

... Але вийшло по іншому ...

Я вибрав варіант із обновленням через Web Updater із самостійним патчінням патчером, скачаним з того ж таки whiter.brinkster.net.
В навігаторі стояла прошивка 4.50, а самою свіжою на момент написання є 4.90.

Запускаю я значить  Web Updater і що б ви думали? ...говорить в тебе сама остання прошивка.

Тут варто замітить що навігатор перепрошиється тільки якщо йому підсунуть новішу або старішу версію прошивки ніж поточна (хоча при патчінні можна збільшить версію на 1 або декілька і тоді виходить фактично можна обновить тією ж версією.

Подальші пошуки рішення з качаннями інших версій прошивок, спробами підсовувать в різні місця і з в різному реєстрі (він до речі для цієї файлової системи не має значення)  та іншими напівшаманськими діями успіху не принесли (в т.ч гуглінням), а тільки з"їли дофіга мого часу. Навігатор спокійно собі перезавантажувався не помічаючи прошивок ні новіших, ні старіших.
До речі про старіші. Не самі нові прошивки можна скачать з цього сайта. Приплили :(
    На всякий випадок перевірив HWID прошивки і навігатора - вони ідентичні.


Недокументована поведінка або "угадай мелеодію"

Я готовий вже був забить, але на останніх подихах ентузіазму звернув увагу на інструкцію з прошивка на знайомому мені сайті  mirgarmin.com.ua.
    Ідем в секцію "Если нужно сделать откат (возврат) на предыдущую версию прошивки (при помощи WebUpdater)"  і читаємо інфу.
    Мені фінт із підсовуванням прошивки версії 4.40 Web Updater'у  вдався і на навігаторі з"явився файлик /Garmin/GUPDAT0.GCD, а не GUPDATE.GCD як я очікував. Ага подумав я - от і розгадка, але при перезавантаженні навігатор все одно не побачив прошивку. Уфф...
    Ще трішки гугла і я знайшов зацепку на  форумі gps-forum.ru. Рішенням проблеми було дубове копіювання прошивки з файла GUPDAT0.GCD в ще 2 файли GUPDATE.GCD і GUPDAT1.GCD.
    Перезавантажуємось і ... вуаля! Навігатор попереджує що я переходжу на старішу версію я згоджуюсь, він ще раз попереджуе що похеряться всі користуватські дані (ніби не херяться, але бекапи ніколи не завадять). Ще хвилинка і версія 4.40 накочена.
    Після цього обновлення стали працювати стандартно і я витягнув офіціну прошивку 4.90 Web Updater'ом і пропатчивши обновився, радуючись нормальній роботі JNX.
Profit!!!



Tips and tricks

1. Для того щоб перейти  в Сервисный режим (Pre-Boot) на gpsmap 62(s):
1.1 вимкніть навігатор
1.2  натисніть кнопку "enter" і тримаючи її кнопку включення
1.3 тримаєте "enter" ще секунд 10-15.
usb кабель звісно має бути від"єднаний. 
Для інших моделей Garmin дивись тут.

2. Для того щоб зробить "Master Reset" він же "Hard Reset" він же "повне перезавантаження" на gpsmap 62(s) (може комусь колись пригодиться при глюках, в остальних випадках як то обновлення прошивки схоже не актуально  :
2.1 бажано мать заряжені елементи живлення в навігаторі
2.2 вимкніть навігатор
2.3 утримуючи нажатими кнопки ENTER та PAGE, коротко нажимаємо кнопку живлення.
2.4  На екрані з"явиться страшне попередженн що будуть видалені користувацькі дані - це те що треба, згоджуємося. Якщо повідомлення немає, то повертаємось до кроку 2.2 і пробуємо знову.
usb кабель звісно має бути від"єднаний.
Треки, точки і т.д не мають протіряться, а от всі налаштування злетять.
Підглянуто на сайті Дмітрієва.

Ще корисних лінків:
Проблема трішки іншого роду з прошивкою etrex 30 - може кому допоможе.


Good luck!
Андрій Данилейко, липень 2013р.
 

3 коментарі:

  1. Чувак!!! Дякую!!!! Та ж фігня, купив eTRex30 на Розетці, пару днів парився, вже майже не вірив що вийде, лише завдяки твоєму посту я зробив ЦЕ!)))

    ВідповістиВидалити
  2. Я собі згодом теж купив Garmin gpsmap 62s і він перепрошився "без сучка і задоринки"

    ВідповістиВидалити
  3. Дякую!!! Ти єдиний, хто мені допоміг

    ВідповістиВидалити